Sunday, 28 July 2013

Pergi

PERGI. Satu perkataan yang membawa beribu maksud beribu ayat beribu tanda tanya. Pergi? pergi mana? Pergi? Pergi negara mana? Pergi? Pergi negeri mana? Pergi? Pergi kedai? Pergi? Nak pergi mana? Pergi? Berapa lama? Pergi? Bila? Pergi sampai bila? Pergi? Lagu aizat pergi tu ke?Hm banyak laggi ayat untuk PERGI. Now PERGI yang terjadi dalam hidup aku semalam, rasa masa tu cepat panntas je berlalu. Sometime rasa 'Eh betul ke benda ni berlaku?" "Eh realiti atau mimpi?" "Serious ke ni?" "Jadi depan mata aku ni betul ke?" "Betul ke ni?" "Tanya ni realiti ke ni?" *lap air mata*. Ceritanya semalam, aku duduk kat rumah online tengok utube pasal spirit of the coin sampai part syiling tu tak nak balik kat home tetiba pintu bilik ade orang ketuk. "Iera siap cepat teman mak pergi rumah cikzah" mak rupanya jap pergi rumah cikzah? cepat cepat aku siap ambik cardigan and tudung sarung dalam hati mengucap istighfar sebab aku tau pergi rumah cikzah tak lain tak bukan tengok akak. Akak? sapa akak? akak die sepupu aku akak rosnah eh ARWAH akak rosnah. Ye arwah akak dah tak ada. Ok sambung balik. Dah lepas siap semua sleep lappy tutup kipas tutup lamu tutup pintu bilik "mak dah siap jom" ok aku mak and ayie cepat cepat naik kereta pergi rumah cikzah,rumah cikzah dekat je dengan aku sebab malam dalam lepas berbuka pukul 9 tu abah pon dah pergi terawih aku mak and ayie jekla pergi then masuk rumah cikzah tengok akak, *lap air mata* "iera pegi bilik air amik air sembahyang" ok turutkan kata mak amik air sembahyang then pergi kat akak lepastu amik yasin baca ulang ulang ulang, tahan air mata jangan nangis iera dalam hati ulang ulang akak masetu dah tarik nafas *nazak* dekat ayat yasin yang ke 70 lebih aku bangun pergi kat katil akak ppandang akak tak boleh jadi sambung habiskan baca yasin tepat habis baca yasin untuk kali keempat Apis: Inalillah". Aku pandang lemah lutut terduduk mata bergenang letak yasin kat dada, Akak pergi dah tak ada pergi tinggalkan kiteorang die meninggal dalam pukul 9:35 ya Allah, bak masetu macam tak caya tapi semua yang ada kat kak senah still ragu-II dalam hati aku kata kak senah ada lagi ye die adelagi akak ade agi. Mak bak apis bergilir gilir rasa nadi dia tengok dada dia tak ade gerak pape pun, tengok tenung tetiba apis lagi sekali kata "inalillah akak dah tak ada telinga die dah jatuh tadi tegang lagi" aku serta merta tengok telinga akak ye telinga akak jatuh lepas sebut inalillah aku pergi depan nangis nangis dan nangis betul ke semua ni akak dah tak ada mak cikzah kata dah jangan nangis die pergi di bulan mulia bulan ramadhan bulan pernuh keberkatan redha kan dia pergi. Astaghfirullah air mata tetap mengalir aku masuk balik bili akak tengok die dah takda amik yasin baca lagi then bak kata bawak pergi rumah depan aku bangun kesat air mata tapi tetap mengalir pergi depan tengok akak diletakkan dekat tengh tengah hadap kiblat mukanya ditutup dengan kain pandang sekeliling tv frame semua ditutup dgn kain diterbalikkan aku duduk di tepi dinding nangis tengok tepi abah dah balik terawih khaidir pon datang tak sanffup tengok pergi rumah berlakang mak kata dah iera peri amik air sembahyang solat isyak akur dan pergi lama sangat aku doa siap semua pergi kat sofa baring mak kata jom iera pergi depan ikut mak pergi duduk belakang cikzah tengok tengah tengah tanya mak dah pukul berapa? pukul 11 , ok sambung baca yasin sedekah al fatihah duduk termenung then tengok fon mak dak pukul 1 lebih dah 5 jam kat rumah cikzah akak dah pergi 4 jam setengah, dalam 1:40 ajak mak balik mata dah pedih nak tidur, ok balik sampai rumah masuk bilik baring kesat air mata pejam mata, aku dapat bagitau aien je aien kata dia paham aku suruh die bagitau hazimah. Dan harini 10:30 mak suruh siap jenazah lepas sahur pegi hospital kota then dalam 10:30 mak suruh ssiap jenazah dah nak sampai ,siap pegi rumah bak ramai orang masuk duduk kat halaman then ramai orang bangun oh jenazah dah sampai aku cepat cepat cilok masuk dekat dalam rumah tengok akak dah dikhafankan kain kapan kat muka dibuka air mata mengalir lagi ramai menangis tengok akak putih tapi hidung die dah jatuh btw semalam lepas hembus nafas terakhir bibir akak terukir satu senyuman. Putih pucat then bak masuk bak kata "jangan cium dia" aku yang berdiri dekat dinding pandang bak then pandang org yang duduk kat sebelah akak. Kenapa tak bagi cium? kenapa? tak tau. Lepas di solatkan aku paksa mak pergi kubur dalam 11 lebih tu pergi kubur 12 lebih selesai urusan di kubur. Jalan dengan pizah nak balik kereta aku tanya pizah "pizah dah berapa langkah?" pizah jawab entah hm takpe. Balik rumah terima hakikat yang akak dah PERGI buat selamanya. Inalillah Al fatihah.

Thursday, 25 July 2013

Yesterday ♥

Semalam kan kan kan kan haha tak belajaq satu pon belaja sains sikit je tu pon belaja pasal kamera then lepas dah belaja tu kiteorang amek amek gamba dari pagi sampai balik keja snap gambaq jekla. Macam-II memula kat kelas then dekat makmal sains lepastu dekat luar makmal lepastu kat astaka lepastu kat dinding lepastu kat luar pagar sekolah xD kemain semua. Tapi tak belaja pon penat jugak yela dok posing dok jalan sane sini. Korang tengok jekla gambanya kat bawah ni haa.

Wednesday, 17 July 2013

Nur Athirah Fitri :)

Sedap kan nama tu heeee dia ni kawan aku :) dia baik peramah comel cantik putih macam albino lesung pipit ade gigi yang menarik die baikkkkkkk sangat aku start kawan dengan die tahun ni xD sebenarnya sejak form1 aku nak kawan dengan die tapi tengok dari jauh jeklah form 2 die dah pindah form 4 die pindah sini balik kiteorang rapat pun sejak pergi MIJ9 tu. Tiegha ni kadang-II buat aku lagi semangat tiegha ni gangster wuuu jangan ah bagi die gigit orang sakit weyh aku 2 kali kena dah la gigi die tu mengancam pehh tajam pulak tu. Kat sekolah kiteorang jarang rapat jarang jumpa die kelas lain aku kelas lain wuuuuuuu rasa macam menyesal aku tak tolak tawaran masuk kelas yakin -_- hm korang tengok la muka die.

Secret Song For You

you were there to light my day you were there to guide me through from the days down and on i'll never stop thingking of you how can i forget all that when you're the one who make me smile you'll always be apart of me how i wish you were still mine never will forget the day how we've met and came this far weall know we got this feeling but somehoe it has to end up here i know it's me who said goodbye and thats the hardest thing to do cause you mean so much to me and guide the truth from me to you for all the thing i've done and said for all the hurt that i've cause you i hope you will forgive me baby cause that wasn't wat i meant to do

Thursday, 11 July 2013

MALACCA INTERNATIONAL JAMBOREE 9 (MIJ9)

Ehh ehh baru nak buat entry pasal jamboree? kau tau tak dah bape bulan iera jamboree ni? dah 2 bulan baru kau nak hapdate? -_- ok fine fine fine aku busy *cewah* takdela aku tawaq hati wakaka ni baru sembuh ni baru sembuh tu pasal nak update pasal jamboree. Ekkeke. MIJ 9 ok banyak kenangan kat sana semua best best takde part menyedihkan langsung walaupon ade yang menggangu kegembiraan aku kat sana -_-. Hm hm nak cerita ni dari awal sampai akhir. Dari A ke Z dari 1 ke berjuta juta nombor. Hee Gini ceritanya,masa 25/5 tu aku and nisa dah ada kat sekolah awal dah kiteorang gerak dari rumah pukul 6 :3 awal bukan? ok sebab cikgu kata gerak pagi ok la then tunggu ah dengan nisa kat pondok 2 orang ok cerita la pasal bag besar boleh jatuh tau bila bawak :3 biasela nak dudk seminggu kat sana ok lah then pagi tu bas pon sampai nisa duduk dengan shima, akak sahira duduk dengan huda aku? hah ni la aku pikir aku duduk sorang tau yela takde member nak duduk dengan tiegha macam tak selesa ialah tak kenal tegur pon tak pernah then memandangkan tiegha pon takde kawan aku duduk dengan die.Kat dalam bas tu aku dok layan fon je sebab aku tak rapat dengan tiegha masa dalam bas tu kiteorang masih tak tegur sangat then aku ade bagi tiegha kitkat tapi die taknak *bagi sebab nak berkawan xD* thne bia jela lepastu lepastu sampai je tempat jamboree tu baru lah kiteorang rapat ok sekepala asyik bersama pegang tangan ape semua lah haha aku selalu dengan tiegha tapi bila malam tiegha date sokay la aku memahami. Kiteorang jadi segeng tau 6 orang ni haha AKU TIEGHA SHIMA NISA HUDA AND SAHIRA kutuk la ngorat la itu la ini la semua sama sama. Then ade haritu kiteorang pergi melawat bandar melaka eh lupa nak cakap kiteorang berenam ni selalu hilang bersama xD then kiteorang ade melawat bandar melaka cikgu tugaskan mamat jaga kiteorang ok mamat tu garang gila nak mampos! kalau cakap je mesti nak besarkan mata -_- aku aku takut dengan die yela boleh dikatakan seminggu tu kerja die nak marah kiteorang je tak buat slah pong pfft. Then hm hm ape eak? -__- lupa lahh. Gini jela,memori yang aku dapat gi jamboree tu :- 1. Dapat kawan baru :) NISA SHIMA TIEGHA HUDA AND SAHIRA paling penting aku rapat gilaa dengan tiegha :D *impian sejak form 1 wakakak xD 2. Dapat kenal dengan budak indon sampai tak pergi perjumpaan -_- ok lawak 2 kali kot 3. Takut dengan mamat *perkara paling tak disangka -__- 4. Ok first time tegur ijam anak cik usop tu berlagak gila! makwe die lagilah pfft 5. Mengurat mengutuk menghilang ape semua bersama 6. Dapat kenal dengan amsyar :') rindu amsyar die budak baik die bagi aku hadiah ok terharuuu. 7. Paling tak sangka ada budak datang kat aku time makan mee die mitak kredit singgit wakak lawak die kata emergency dengan baik hatinya aku bagi. 8. Ade budak ganu suruh jaga fon sebab die nak pergi perjummpaang -___- ok die dok spek ganu kat aku and shima punoh satu pon tak paham ngangguk jela. 9. Tak sangka, aku bangun tidur terus pegi gerai sengsorang beli waffle and potato spring siap pelawa emy and tiegha makan lagi :3 10. Dapat kenal dengan akak Shima and Ika from segamat 11.Tak boleh lupa time tiegha jatuh pegang bedak ok habis aku dengan nisa kena bedak paaling teruk aku sebab die jatuh depan aku 12. Makan sepinggan dengan tiegha 13. Malam kebudayaan dah macam parti liar macam kat club malam je aku rasa 14. Masa tiegha jadi pesakit ok ketawa je xD 15. Lepak dengan cik gu bawah pokok and ade samting yang berlaku 16. Dapat la berdikari :3 *berdikari sangat hari hari tepon mak ngn abah xD 17. Gosok gigi depan khemah 18. Basuh pinggan guna sabun badan nonie 19. Pelik dengan tiegha sebab die tak suka sos 20. Dowla aku minat die sebab kesiankan kat die wakakak siap nak curi snap gamba lagi GAMBA GAMBA MASA KAT MIJ Gamba first kami berenam huda amek gamba Gamba second with tieghaa sayang die :) sula lesung pipit die and gigi die Gamba third kami berlima nisa and nonie takde Gambar fourth gambar dari instagram tieghaa

Monday, 20 May 2013

Holiday Bandung

Hai hai hai readers sekalian :) *adeke readers kat blog ni?* wakakak xD sokay la kalau takdepong kite cite jela. Holiday to bandung ahhhh hahah padahal dah lame ah bulan 2 rituu peginya baru sekaran nak cite gila 3 bulan setengah punyascite baru sekarang nak cite wakaka so what ? kesah aku la kan ? hahaha aku takdak mase ah nak update post sekarang hum biase ah bila dah menginjak ke form 4 ni fuhh busy kemain *busyke hari-II on twitter dengan facebook* hahaha jarang ah bukak blog sebab tatau nak cite ape ni pon tetiba datang idea nak cite pasal vocation ke bandung xD. Ok ok kite balik pada tajuk, hurm bole dikatakan best ah pi sana paling aku suka pegi trans studio bandung gile bapak ah sape kata tak best, best weyhh naik roller coster kelanjuan hanya 41 saat tak sampai seminit pon gila ah macam-II game aku maik kat trans studi then bila shopping paling best shopping kat rumah mode dengan pasar baru pehh memang rambang mate ah kalau nak beli barang semua cantik-II weyhhh gile ah tak mahal pon barang kat sana tapi kat rumah mode tu mahal sikit ah sebab die jenis barang berjenama macam levis zalora amenda semua tu ah aku dapat ah merasa beli baju and seluar mahal kahkahkah xD air paling sedap kat bandung air AIS JERUK gila ah memang sedap gila kat malaysia ni takda pon air macamtu susah nak dapat ppegi bandung dulu baru boleh rasa haha. Kalau korang nak rasa pegi ah bercuti kat sana. Pastu kat tangkuban perahu fuyyo aku boleh tengok tempat gunung berapi meletus kiteorang nak turun bawah sane nak tengok dia masak telur kat gnung berapi tu tapi tak boleh sebab dah keluar asap and bau die pehhwangi gila lawanya haha xD tapi memang sejuk ah kat situ walaupon tu tempat gunug berapi hahaa then abes ah cite sampai sini jela nak study exam exam xD baibai assalamualaikum.

Friday, 15 February 2013

Sayu

Sayunya hati ini bila meninggalkanmu~~ wakakaka xD sebenarnya entry ni tentang seorang adik yang sedih dan sayu bila meninggalkan kakaknya ! :'/ gile sape tak sedih kan x'D oke la ok semalam malam aku and mak aku bapak aku serta adek aku pi hantar akak aku LALA kat stesen bas JB sebelum pergi kiteorang singgah kedai jap makan then terus gi stesen bas dalam pukul 10 tu bas yang kakak aku naik tu sampai kiteorang pon siap-II la nak tolong angkatkan bag then akak aku pon naik bas tu sebelum bas tu gerak aku pi la dekat dengan cermin akak aku duduk babai dekat dia cakap-II katg die ejek die nak tau tak sebelum die naik bas tu kiteorang kan salam aku dah nampak dah akak aku mengalirkan beberapa permata yang ade di matanya cewah ayat aku biase jekla sebab sebelum ni memang macam tu aku tak pernah sedih pon sebelum ni die nak balik UNIMAP, mase die kat dalam bas tu aku kat luar buat muka nangis *ejek die * die ketawa jek then tetiba abah kata *dah jom balik* mak aku cakap *tak nak tunggu bas die gerak * abah kata nak buat cemna ramai orang nak parking keta. Then kiteoran pon babai kat lala sepanajng jalan nak pegi kat keta aku babai die walaupon die tak nampak sedih kot mase tu :'/